Yazılarınızı Google’un FeedBurner’ı aracılığıyla nasıl otomatik olarak Twitter sayfanızda paylaşabileceğinize göz atalım. Aslında bu iş için birçok yöntem bulunuyor. WordPress ve Blogger için yapılmış eklentiler de mevcut. Ancak bu işi google farkıyla yapmak isteyenleriniz de olabilir.

FeedBurner Hesabıyla Twitter Sayfanızı Bağlama 

Öncelikle uygulama yeterince güvenli olduğu için Twitter bilgilerinizin paylaşılması gibi bir durum söz konusu değildir. Onu belirtip evham yapacak ziyaretçilerimizi rahatlatmış olalım.


  • İlk olarak FeedBurner hesabımıza giriş yapıyoruz. Yoksa hemen google hesabınızla giriş yapabilirsiniz. 
  • Giriş yaptığınızda sitelerinizin daha önceden eklenmiş feedburner adreslerini göreceksiniz. Son eklenen yazıları Twitter’da paylaşmak istediğiniz siteyi seçiyorsunuz. 
  • (Yeni kullanıcıysanız “Burn a feed right this instant. Type your blog or feed address here:” kısmının hemen altındaki alana sitenizin RSS sayfasının bağlantısını ekleyebilirsiniz. Örneğin wordpress kullanıcıları için “www.siteadi.com/feed” olacaktır. Ardından yanındaki kutucuğa “I am a podcaster!” bir tik atıp “Next” diyoruz.)
  • Açılan sayfada üst kısımda bulunan sekmelerden “Publicize” yi seçiyoruz. 
  • Gelen ekranda sol kısımdaki bağlantılardan “Socialize (Publish to the social web)” tıklıyoruz. Gelen sayfada “Add a Twitter account” dediğinizde bir pencere açılarak sizi twitter’a yönlendirecektir. Yönlendiğiniz sayfada Yazıların yayınlanmasını istediğiniz sayfanızın bilgileriyle giriş yapın ve yetkilendirmiş olun. 
  • Yetkilendirme yaptığınızda tekrar Feedburner sayfanıza otomatik dönüş yapacaksınız. Bu sayfada “Formatting Options” seçeneğinin altında paylaşımınızı nasıl istiyorsanız gerekli yerleri doldurabilirsiniz. (Düzenleme yaparken alt kısımda “Sample Item Preview” kısmından paylaşımın nasıl görüneceğini görebilirsiniz.) 
  • Yayınlamak istediğiniz biçimi belirledikten sonra sayfanın alt kısmında bulunan “Acitvate” butonunu tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz. 

Yapmanız gereken tüm işlemle bu kadar. Artık RSS‘inizi (Son eklediğiniz yazılar) Twitter ile bağlamış oldunuz. Yazdığınız yazılar otomatik olarak twitter sayfanızda da paylaşılmış olacaktır.

FeedBurner’da halihazırda Türkçe versiyon olmadığından sayfayı ingilizce‘sinden anlatmaya çalıştık. Zaten verdiğimiz adımları takip ettiğinizde sıkıntı yaşamadan hesapları bağlama işlemini yapabilirsiniz. Biraz ayrıntı için ise orada yazan ifadeleri google translate ile türkçe karşılıklarına bulabilirsiniz. Basit ingilizce olduğundan sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

Kaynak